Beleidsplan De Pluktuin

Gastouderbureau De Pluktuin ondersteunt gastouders waar mogelijk, en respecteert het ondernemerschap van de gastouder. Een gastouder is zelf verantwoordelijk voor de opvang die zij biedt. Het is juist goed dat elke gastouder kan handelen vanuit haar eigen visie. Dan staat de gastouder is haar kracht en doet ze waar ze zelf achter staat, wat resulteert in betere opvang voor de kinderen, en bovendien in een gevarieerd aanbod voor ouders. Wij vragen dan ook van onze gastouders om hun visie en werkwijze in een pedagogisch werkplan uiteen te zetten. De Pluktuin heeft hiervoor een basisdocument beschikbaar.

Visie vanuit De Pluktuin

De Pluktuin laat gastouders zoals gezegd vrij in hun eigen visie als het bijvoorbeeld gaat om richting, stroming, denkbeelden. Zo kan een gastouder van De Pluktuin handelen vanuit een antroposofische visie, of bijvoorbeeld vanuit Christelijke normen en waarden, of niet vanuit één bepaalde richting, maar vanuit een (mix van) opvoedingsstijl(en) die bij hen past. Denk aan de Gordon methode, natuurlijk ouderschap, positief opvoeden. Ook kunnen gastouders gebruik maken van educatievemethodes zoals Uk & PUK en Piramide. Ondanks dat De Pluktuin geen voorkeur uitspreekt qua visie/opvoedingsstijl zoals hierboven benoemd, is er wel degelijk een voorwaarde om gastouder bij De Pluktuin te kunnen zijn. De basis moet echtgoed zijn. Elke gastouder moet echt connectie kunnen maken met kinderen. Als gastouder moet jeempathisch zijn, je sensitief opstellen en op een positieve manier bijdragen aan de ontwikkeling vankinderen. Onze gastouders praten met kinderen op respectvolle wijze. Ze praten op ooghoogte vanhet kind, luisteren ook naar wat zij te zeggen hebben en zorgen tegelijkertijd dat kinderen weten waarze aan toe zijn. Dat schept een klimaat waar kinderen tot hun recht kunnen komen en graag zullenzijn.

Naast de eisen aan gastouders vanuit de wet (die ik hieronder uitleg) en naast die goede basis heeft De Pluktuin nog 3 aanvullende wensen.

Bewust

Een gastouder heeft veel vrijheid in hoe ze haar opvang vorm geeft. De Pluktuin wil wel dat zenadenkt, waarom ze iets doet. Er zijn vele wegen naar Rome, maar wie kiest welke weg en waarom. De gastouders van De Pluktuin zijn professioneel en doen wat ze doen omdat ze daar achter staan enkunnen dit ook uitleggen. Zij zijn zich bewust van het feit dat ze een voorbeeldfunctie hebben voor dekinderen en handelen daarnaar. Dat houdt bijvoorbeeld ook in dat gastouders en hun huisgenoten ofbezoek niet roken in het bijzijn of in het zicht van de kinderen. Dus ook niet als ze buiten zijn. Ookraad De Pluktuin haar gastouders aan om qua voeding de richtlijnen van het voedingscentrum aan tehouden. Als gastouders hiervan afwijken wordt er gevraagd dit ook te overleggen met ouders en goedte bedenken waarom ze vanuit hun visie iets wel of niet willen aanbieden. Wat De Pluktuin betreftwordt en geen of nauwelijks gebruik gemaakt van schermen tijdens de opvang. Ook hier geldt dat alsgastouders dit wel willen aanbieden, ze goed nadenken wat hier de functie van is, zorgen dat het echtaansluit bij de belevingswereld van de kinderen, en overleggen met ouders om te horen hoe zijhierover denken.

Buiten

Van een hele dag binnen zitten wordt niemand vrolijk en zeker kinderen niet. Gastouders van DePluktuin onderkennen dit en gaan elke dag met de kinderen naar buiten. Sommige gastouders hebben het geluk van een eigen tuin en kunnen zo hun deuren open zetten. Andere gastouders wonenbijvoorbeeld op een flat, waar geen eigen buitenruimte is. Zij zullen hier dan rekening mee moetenhouden en organiseren dat zij wel elke dag met de kinderen naar buiten kunnen. De praktijk leert dat dit heel goed haalbaar is.

Bewegen

In Nederland gelden alleen nog richtlijnen voor beweging vanaf 4 jaar. Wel is duidelijk dat juist ookvoor kinderen onder de 4 jaar beweging essentieel is. Landen om ons heen hebben al wel richtlijnen opgesteld en die liegen er niet om. De Pluktuin wil daarom dat gastouders in ieder geval zorgen dat beweging op de dagelijkse agenda staat. Dat kinderen worden uitgedaagd te bewegen, passend bij hun leeftijd. Voor baby’s betekent dit bijvoorbeeld dat ze zoveel mogelijk in vrijheid kunnen bewegen. Gewoon door op een speelkleed te liggen bijvoorbeeld, eventueel met een babygym of ander speelgoed. En dat ze af en toe ‘onder begeleiding’ op hun buik liggen. Ook is het fijn dat baby’s alleen in (wip)stoeltjes zitten als dat nodig is, bijvoorbeeld om een fruithap te eten. Oudere kinderen kun je uitdagen om te bewegen door beweegspelletjes aan te bieden, of door naar speeltuintjes te gaan, te gaan rennen in het bos of park, of gewoon door een dansmuziekje op te zetten en met ze te gaan dansen. Ook hier geldt dat de gastouder zelf kiest wat bij haar past, maar zorg draagt voor de beweging van de kinderen.

De wet kinderopvang gaat uit van 4 pedagogische doelen, opgesteld door Marianne Riksen-Walraven. Hieronder leggen we de doelen uit en hoe we ze bij De Pluktuin interpreteren.

Het bieden van een veilige basis

Een kind moet zich veilig voelen bij de gastouder en moet zichzelf kunnen zijn. Als het pijn heeft, verdrietig is, of juist heel vrolijk moet het kind bij de gastouder terecht kunnen met deze emoties. De gastouder moet deze emoties onderkennen en indien nodig het kind er verder mee kunnen helpen. Onze gastouders kunnen zich inleven in het kind en weten wat het kind nodig heeft.

Daarnaast is de omgeving veilig en kindvriendelijk. Het kind kan zijn gang gaan zonder dat het gevaarlijk is. Jaarlijks houdt De Pluktuin een risico inventarisatie op de opvanglocatie. Voor deze inventarisatie loopt de gastouder al (nogmaals) haar locatie na en vult ze de vragen van deinventarisatielijst in. Zo kan zij zelf ook de risico’s zien en nadenken hoe ze iets wil aanpakken. Tijdens de gezamenlijke inventarisatie worden alle ruimtes en plekken waar de kinderen kunnen komen nagelopen. Ruimtes waar geen kinderen komen tijdens de opvang worden niet meegenomen. Wel worden bijvoorbeeld ook kasten op kindhoogte, die niet op slot zitten of voorzien zijn van een vingerslotje, nagekeken. Samen met de gastouder vullen we de inventarisatielijst verder aan en bespreken we eventuele actiepunten die de gastouder oppakt. De ingevulde inventarisatie is ook voor de aangesloten vraagouders inzichtelijk.

Het bevorderen van de persoonlijke competentie

Gastouderopvang moet volgens De Pluktuin van toegevoegde waarde zijn voor het kind. Een gastouder past niet alleen op dat het kind niks overkomt. Het zorgt ervoor dat een kind zich verder kan ontwikkelen zowel op verschillende ontwikkelingsgebieden zoals; motoriek, creativiteit, taal encognitie alsook de kans om te werken aan zelfstandigheid, zelfvertrouwen, veerkracht en flexibiliteit. Hoe ze dat doet kan op verschillende manieren. De gastouder kiest een manier die bij haar past. Een gastouder kan er bijvoorbeeld voor kiezen om twee maal per dag een gerichte activiteit aan te bieden. Bijvoorbeeld door op twee vaste tijdstippen altijd een spelletje te doen of te knutselen, liedjes te zingen of een boekje voor te lezen. Maar er zijn ook gastouders die er juist voor kiezen om een omgeving en een sfeer te creëren waar het kind zich goed kan ontwikkelen en gaat in op waar de kinderen op dat moment voor kiezen.

Het bevorderen van de sociale competentie

De gastouder helpt kinderen in hun gedrag naar elkaar en naar de gastouder. Kinderen leren zich in te leven in een ander, leren communiceren, samenwerken, delen, helpen en leren conflicten oplossen. Als bijvoorbeeld twee kinderen met dezelfde auto willen spelen hebben ze een uitdaging. Kinderen worden niet geboren met kant en klare oplossingen voor dit soort situaties. Ze zullen moeten ontdekken hoe ze dit soort problemen kunnen oplossen. De gastouder begeleidt de kinderen op hun eigen niveau. Ook leeft ze voor. Dat wil zeggen dat de gastouder letterlijk laat zien hoe je hiermee kan omgaan. Kinderen kopiëren graag gedrag. Dus als de gastouder het goede voorbeeld voorleeft, helpt dat de kinderen enorm.

Aantal kinderen

Je mag maximaal 6 kinderen van 0 tot 13 jaar tegelijk opvangen. Dit aantal is inclusief eigen kinderen tot 10 jaar. In je groep mag je maximaal 5 kinderen jonger dan 4 jaar tegelijk opvangen, inclusief eigen kinderen tot 4 jaar. En maximaal 4 kinderen van 0 en 1 jaar oud opvangen, waarvan maximaal 2van 0 jaar, inclusief eigen kinderen van deze leeftijd.

De ruimte van de opvang

De ruimte beschikt over voldoende speel- en slaapruimte voor kinderen, waaronder begrepen een voor kinderen tot de leeftijd van 1,5 jaar op het aantal kinderen afgestemde afzonderlijke slaapruimte;

Daarnaast beschikt de gastouder over voldoende buitenspeelmogelijkheden voor de kinderen, afgestemd op het aantal en de leeftijd van de op te vangen kinderen. Dit hoeft geen eigen tuin te zijn, het kunnen ook buitenspeelvoorzieningen in de buurt zijn.

De locatie is voorzien van voldoende en goed functionerende rookmelders conform de eisen uit hetbouwbesluit. En tot slot is de opvangruimte te allen tijde rookvrij.