Wat is het verschil tussen gastouderopvang en een kinderdagverblijf?
Groepsgrootte
Een gastouder vangt maximaal 5 kinderen tegelijk op van 0 t/m 4, eventueel met een 6e bso kindje erbij. Ook heeft ze maximaal 2 baby’s tegelijk. Op het kinderdagverblijf zijn de groepen veel groter, daar kunnen wel 12 baby’s tegelijk op een groep zijn of tot 16 peuters.
De leeftijden van de kinderen
Bijna alle gastouders werken met zogenaamde verticale groepen. Dat wil zeggen dat de verschillende leeftijden (meestal van 0 t/m 4) samen worden opgevangen. Zo kunnen ze van elkaar leren, en lijkt het meer op een (groot) gezin. Bij kinderdagverblijven werken ze meestal, maar niet altijd, met zogenaamde horizontale groepen. Dus een groep voor baby ‘s en dreumesen en een groep voor dreumesen en peuters bijvoorbeeld. De leeftijden liggen niet te ver uit elkaar.
Persoonlijk contact
Een gastouder staat meestal wat dichter bij dan een leidster op het kinderdagverblijf. Je brengt je kindje weg naar haar huis. Je zit dus sowieso al in de eigen omgeving van de gastouder, waar zij ook met haar gezin woont. Contact met een gastouder is over het algemeen dan ook heel persoonlijk en betrokken. Zij vormt het vaste, vertrouwde gezicht voor jou en je kind. Op een kinderdagverblijf zijn er per definitie meer leidsters die voor jouw kind zorgen. Dat kan ook niet anders, want alleen al de groepsgrootte vraagt om om meer begeleiding en ze werken niet perse op alle dagen dat jouw kind komt.
Vervanging
Als op het kinderdagverblijf de vaste pedagogisch medewerker van de groep van jouw kind ziek wordt, dan probeert het kinderdagverblijf een invaller in te zetten. Er is vaak een pool van invallers die kunnen inspringen. Echter, met de huidige tekorten kan het ook voorkomen dat je als ouder je kind niet kan brengen of moet ophalen omdat er geen vervanging is gevonden. Ook gastouders kunnen ziek worden. De opvang is dan dicht en je kunt je kind niet brengen. Als je daardoor een probleem hebt, mag je De Pluktuin altijd bellen met de vraag voor vervanging. We kijken dan of jouw kindje die dag bij een andere gastouder mag spelen. Het lukt niet altijd, maar ook regelmatig wel. Ook als je eigen gastouder op vakantie is (wat je al ruim van tevoren weet) en je hebt wel opvang nodig, kun je ons vragen om een vervangende gastouder. Als de vervanger goed bevallen is, proberen we natuurlijk een eventuele volgende keer dezelfde vervanger te regelen.
Is er een prijsverschil tussen gastouderopvang en opvang bij een kinderdagverblijf
Voor beide manieren van opvang, wisselen de prijzen sterk. Je kunt niet van te voren zeggen dat een van beide per definitie goedkoper is. Wil je weten wat een gastouder jou zal kosten? Klik dan [hier]
In welke plaatsen bemiddelen jullie?
Op dit momenten hebben wij contact met gastouders in Zeist, De Bilt, Bilthoven, Bunnik, Utrecht Overvecht en Austerlitz. Staat jouw plaats er niet tussen, maar is het wel omgeving Zeist? Vraag gerust naar de mogelijkheden info@gastouderbureaudepluktuin.nl
Is een gastouder hetzelfde als een oppas?
Nee, zeker niet. Onze gastouders zijn stuk voor stuk gediplomeerde professionals. Ze bieden meer dan opvang alleen en zijn van toegevoegde waarde voor de ontwikkeling van een kind.
Zijn er kosten verbonden aan een kennismaking?
Nee, je gaat pas betalen op het moment dat de gastouderopvang daadwerkelijk start. De bureaukosten die je betaalt zijn inclusief alle begeleiding.
Ik heb al iemand die voor mijn kinderen zorgt, kan ik kinderopvangtoeslag krijgen?
Dit is mogelijk als ze voldoet aan onze en de wettelijke criteria voor gastouders. [klik hier] om deze te bekijken
Als ik twee gastouders heb, betaal ik dan ook twee keer de bureaukosten?